Hírek

Veszélyes állatok erdeinkben!

- Hirdetés

Legutóbb frissítve

Tavaly nyáron  már sorozatos medveészlelés tartotta izgalomban a közvéleményt. A legtöbb hír az észak-magyarországi régióból érkezett, ezek után viszont nem is csoda, hogy több mátrai túrát tervező csoport érdeklődött nálunk a valós veszélyt illetően. Néhány esetben el is maradt a hegyvidéki kirándulás.

Kétségtelen, hogy az erdőn való tartózkodás hordoz magában bizonyos veszélyeket.

Ezért ez utóbbiak kapcsán pedig szerintem a veszély mértékét a legtöbb erdőjáró a megérzései és nem a természeti tények alapján állítja be. A szóbeszéd, a bulváros hírek, s a medve esetében például a székely góbéságok, mind fölülírják a hazai valóságot.

Néhány éve a Gyöngyösön tartott medvefórumon volt szerencsém hallani egy felvidéki szakembert, aki bő tíz éve vizsgálta Európa legnagyobb testű ragadozójának szokásait. E hosszú időszak alatt mindössze két alkalommal látott egy-egy rövid pillanatra medvét.

Persze, az erdélyi, erősen felduzzadt medveállomány okoz problémákat.

Nógrádban valamint a hevesi dombvidéken évek óta észlelnek a medve tartós jelenlétére utaló dolgokat, de az állatok eddig még egy erdei balesetet sem okoztak.

Hasonló a helyzet a bükki farkasokkal esetén is. Alapvetően kerülik az embereket, és érkezésünket hallva megijednek, még ha a közelben tartózkodtak is.

Az erdei kirándulások kapcsán a nagyragadozóknál én sokkal veszélyesebbnek is tartom, a jóval kisebb, soklábú lényeket. Az ízeltlábúak több faja nagyságrendileg több kellemetlenséget okozhat nekünk, s ezzel megkeserítheti kirándulásunkat.

A kullancsok által terjesztett betegségekről, vagy darazsak agresszív támadásairól már mindenki hallott.

Ha azonban tudjuk azt, hogyan tartsuk távol őket magunktól, s illetve felkészülünk az esetleges szúrások orvoslására, akkor felszabadultan élvezhetjük a természet szépségét.

Legyünk körültekintőek és tájékozódjunk, mielőtt útnak indulunk, a futótűzként terjedő, gyakran túlzó híreket pedig kezeljük a maguk helyén.

Forrás: Dudás Béla  Egererdő Zrt.