Hírek

Veszélyes baktériumot találtak a salátakeverékben!

- Hirdetés

Újabb élelmiszerben találtak emberre veszélyes baktériumot. Tetraciklinnel is szemben ellenálló törzset találtak kész salátakeverékekben, a neve Escherichia coli. A tetraciklint jellemzően állatgyógyászatban alkalmazzák, főleg bélfertőzések kezelésére.

A kólibaktériumok veszélytelen törzsei az emésztőrendszer normális flórájához tartoznak. A virulens törzsek viszont bélhurutot, sőt, agyhártyagyulladást okozhatnak, míg más törzsek toxinokat termelnek.

A tetraciklint főként a bélbetegségek kezelésére alkalmazzák állattartásban, ahonnan a kólibaktériumok a trágyával jutnak ki a földekre. Az antibiotikumnak ellenálló, ezért nehezen gyógyítható betegséget okozó mikrobák felbukkanása az élelmiszerben nagyon rosszat jelent, derül ki az agrárszektor cikkéből.

A munkacsoport a szupermarketekben kapható salátakeverékeket, továbbá a rukkolát és a koriandert vizsgálta. A vizsgálat olyan E. coli jelenlétére összpontosított, ami ellenáll a tetraciklinnek, mivel feltételezték, hogy nagy eséllyel ez a típus kerülhet ki a földekre a trágyával. A rezisztens biotípusok a rendszeres gyógyszerezés következtében alakulhatnak ki az állatok bélrendszerében. Az eredmény szerint minden vizsgált friss növényi termékben találtak olyan kólibaktériumokat, amelyekkel szemben egyszerre több antibiotikum-féleség is hatástalan volt.

Gondot okoz az emésztésben:

Mivel a salátákat nyersen fogyasztják, ezek a rendkívül ellenálló DNS-darabok eljuthatnak egészen a bélrendszerig, ahol képesek beépülni az ott jelenlévő, betegségre hajlamosító baktériumokba. Amikor antibiotikumot fogyasztunk, akkor azt a bélrendszerünkben élő valamennyi mikroba megsínyli.

Viszont azok, amelyekben megvan az ellenállóképesség, a kúra után előnybe kerülnek, és nagyobb terület nyílik meg előttük a szaporodáshoz.

Egyelőre nem tudni, hogy a rezisztens kólival szennyezett saláta fogyasztása mekkora eséllyel növeli az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók számát az emberi bélrendszerben.

A nyersen fogyasztott élelmiszereket mindenesetre érdemes alaposan átmosni, mielőtt a elfogyasztják őket.

Forrás: www.magro.hu