Friss időjárásjelentés

Veszélyes napok várnak Békés, és Csongrád megye lakóira!

- Hirdetés
0 Shares

A legutóbbi hidegfront igen jelentős mennyiségű csapadékot hagyott maga mögött Békés, és Csongrád megye szerte, átlagosan 12-20 mm eső hullott térségünkben, és már a mai napon érkezik is a következő hidegfront, ami ugyan nem sok csapadékkal kecsegtet, de veszélyt rejt magában.

A Hétvégén még 30 fok magasságában tetőztek a hőmérsékletek, a mai napon pedig már mindössze csak 18 fokban reménykedünk, eljött az az időszak, ami a légúti fertőzések terjedésének kifejezetten kedvez.

A mezőgazdaságnak sem jött jól most az eső, hiszen a betakarítások folynának, s a most lehulló csapadék sajnos jelentősen megemeli a szárítási költségeket, és vagy éppen hátráltatja az aratást, de egy biztos, az, hogy mindkettő ok jelentős, további drágulásokat hoz majd boltokban, piacokon, tápboltokban egyaránt. Arról nem is beszélve, hogy ezt megelőzően példátlan aszály sújtotta térségünket, így az idei napraforgó, és kukorica termés szinte minősíthetetlen, és rendkívül alacsony terméshozamok várhatóak.

2018 előtt még az Országos Jégkármérséklő Rendszerrel nem nyúltak bele légkörünkbe, a ciklonok, és valamint frontok rendre elérték Békés, és Csongrád megye térségét, a beüzemelés óta pedig pontosan az ország éléskamráját sújtja a rendkívüli aszály, ami valószínű nem véletlen egybeesés.

A mostani front is csak 2-4 mm esőt hoz majd, a főcímben ott van a veszély szó, mégpedig azért, mert a hidegfront távozását követően melegedés kezdődik így pénteken, és szombaton ennek köszönhetően már egyre több helyen jelennek meg pára, sőt lakott területen kívül sűrűbb ködmezők is, ami veszélyes lehet az autósok számára, közlekedjünk a kora reggeli órákban körültekintően, vigyázzunk egymásra, a köd igen veszélyes légköri tényező tud lenni.

Vasárnaptól már megélénkül a déli légmozgás, onnantól kezdve már nem kell számolnunk ködfoltokkal, viszont kissé intenzív felmelegedéssel igen, hétfőtől nappalonként 2-4 fok feletti értékeket is mérhetünk, visszatér a vénasszonyok nyara, Békés, s Csongrád megye térségébe, és ismét a napsütésé lesz már majd a főszerep.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Az előrejelzést írta: Gubár András Meteorológiai szaktanácsadó

0 Shares