Mezőgazdaság

Veszélyezteti a földek állapotát a zsilip megnyitásával lezúduló víz

- HirdetésHírek

2018. április 11., szerda • 13:19 Veszélyezteti a földek állapotát a zsilip megnyitásával lezúduló víz

-- Hirdetés

A Sió környékén gazdálkodók nem vitatják a vízeresztés szükségességét. A dél-balatoni települések part menti ingatlanjai védelmében megtett intézkedés viszont jelentős problémát okoz a térség mezőgazdasági termelőinek.

A Balatonból másodpercenként 70 köbméter vízhozammal engedik közvetve a vizet a Sió partján fekvő földekre – állítja a Fejér megyei hírportál egyik olvasója. A földtulajdonosok úgy mondják: borzasztó állapotok uralkodnak évek óta a csatorna környékén. Megnyílt a zsilip, nyakunkon a Sió! – írja a feol.hu.

A gazdák nem értik, hogy miért a Belügyminisztérium fennhatósága alá tartozik a vízügy helyett a Sió sorsa. Mint ahogy ők fogalmaznak, a nyaralótulajdonosokat védik, de a gazdálkodókat, a termőföldeket nem. A Fejér megyei Tóth Gyula Zoltán a saját és gazdatársai nevében is protestál: a nyilvánosság erejében bíznak. Somogyban vészhelyzet uralkodik, de Fejér megye érintett részén sem rózsásak a viszonyok – hangsúlyozzák.

fotó:MTI

A hírportál megtudta: az Országos Vízügyi Főigazgatóság már február elején megnyitotta a Sió-zsilipet, a Balaton vízszintje ugyanis elérte a 124 centimétert. A dél-balatoni települések part menti ingatlanjai védelmében megtett intézkedés ugyanakkor jelentős problémát okoz a térség mezőgazdasági termelőinek.

A agrárszakemberek szerint a Sió környékén gazdálkodók nem vitatják a vízeresztés szükségességét, de az időzítése miatt jogos a felháborodásuk. Úgy mondják:

a vízügyi szakembereknek figyelembe kellett volna venniük az aktuális tél végi, tavasz eleji mezőgazdasági munkákat, és már korábban, a turizmust nem zavaró időszakban is megtörténhetett volna a víztöbblet leeresztése.

A zsilip megnyitásával lezúduló víz veszélyezteti a földek állapotát, kétséges, hogy a feláztatott talaj elbírja-e a tavaszi munkákhoz szükséges nehéz gépeket.

– Úszunk, ha akarunk, ha nem – vélekednek a gazdák. Éppen akkor engedik a nyakukra a Siót, amikor kezdődnének a tavaszi mezőgazdasági munkák. És az a baj, hogy a magas vízállás miatt egyszerre túl nagy mennyiséget. A szakemberek szerint

így olyanok lesznek a földek, mint a szivacs, nem lehet rájuk menni a gépekkel, az ősszel elvetett növényeket elárasztja a víz, s egyszerűen kirohadnak.

A gazdák attól tartanak, hogy a Balaton kiegyensúlyozott vízgazdálkodása és a turizmus érdekei ismét felülírják majd érveiket. A jelenleg rendelkezésre álló középtávú és hosszú távú meteorológiai és az erre épülő hidrológiai előrejelzések szerint nagy valószínűséggel tovább emelkedhet a vízszint, ezért a kármegelőzés érdekében a felesleges vizet le kell ereszteni.

A kerékpárút egyik oldalán a Sió kanyarog, a másik oldalán víz áll – fotó: feol.hu

A gazdák panaszával az illetékes hatósághoz, az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz fordultak és Siklós Gabriella, a főigazgatóság szóvivője az alábbiakról tájékoztatta a Fejér Megyei Hírlapot:

– Idén februárban és márciusban is rendkívüli mennyiségű csapadék (februárban az átlag kétszerese, márciusban már a hónap 20. napjáig szintén az átlag kétszerese) hullott a Balaton vízfelületére, illetve a vízgyűjtő területére is mind hó, mind eső formájában, ez pedig rendkívüli hozzáfolyást és vízszintemelkedést okozott. Ezért a Balatonból a Sió-zsilipen keresztül nagy mennyiségben kell engedni a vizet.

A végleges megoldás érdekében az Országos Műszaki Irányító Törzs elrendelte a terület légi felvételezését több spektrális tartományban, RGB és infrasávokban. A végleges rendezésre az irányító törzs – az eredmények majdani ismeretében – több változatot dolgoz ki, ezek jelenleg is egyeztetés alatt állnak. A végleges változat elfogadása érdekében megkezdtük az egyeztetést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával.

Megkezdték a Sió-zsilip elzárását a vizugy.hu-n látható adatok szerint. A Balaton átlagos vízállása kedd óta egy centimétert csökkent, a szerda reggeli mérések szerint 131 centiméter. Heteken át maximális sebességgel engedték le a Balaton vizét a Sióba, ami másodpercenként 60 köbmétert jelentett. Szerda reggeltől ezt 58 köbméterre csökkentették.
A hirbalaton.hu információi szerint a Sió-mentén több száz hektárnyi terület áll víz alatt, nehezítve a mezőgazdasági munkákat, de nem a Sió kiöntése, hanem a Sió magas vízszintje miatti átszivárgás, vagyis a belvíz okoz gondokat. A Sió-zsilip zárását vélhetően azért kezdték meg a vízügyi szakemberek a továbbra is magasnak számító (a szabályozási vízszintmaximumot 11 centiméterrel még mindig meghaladó) vízállás ellenére, mert azt csak fokozatosan, több hét alatt lehet elzárni, hogy a Sió-csatorna medre ne károsodjon.

agrotrend.hu / feol.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>