Hírek

Vigyázat, újra a pénzünkre vadásznak a csalók!

- Hirdetés

Újra felbukkantak azok a csalók akik a NAV nevében próbálják megszerezni gyanútlan emberek adatait, főleg bankkártya-adatait. A NAV felhívja a figyelmet, hogy senki ne adja meg az adatokat, ha már pedig megtörtént a baj, azonnal tiltassa le bankkártyáját!

Egyre többször hallani arról, hogy csalók különféle cégek és hatóságok neveit felhasználva próbálnak meg fontos pénzügyi adatokat megszerezni gyanútlan személyektől.

Az illegális próbálkozást adathalászatnak is nevezik, sajnos az erre szakosodó kétes körök pedig az utóbbi időben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is felfedezték maguknak jogsértő céljukra. Az elmúlt hónapokban több olyan illegális kísérletet is feljegyeztek, amikor egyesek a hatóság nevében kerestek meg bizonyos adófizetőket.

A csalók a hatósághoz érkező visszajelzések alapján sajnos mostanában is próbálkoznak, mégpedig több módszerrel, mondta lapunknak a NAV szóvivője. Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy a részletek kapcsán közölte, némely adófizetőket egyszerű elektronikus levélben keresték meg mostanában a csalók.

Az e-mail arról szólt, hogy a címzettnek adó-visszatérítés jár, amihez azonnal hozzájut akkor, ha megad bizonyos banki adatokat.

Ehhez az elektronikus levélben található linkre kellett kattintani, amivel az érintett eljutott egy hasonló honlapra, amely hasonlított a NAV hivatalos internetes oldalához.

Itt kérték el a csalók a bankkártya-adatokat. Egyébként hasonló elven működik a másik módszer, annyi különbséggel, hogy nem e-mailt, hanem adott esetben névre szóló SMS-t kapott az adófizető, de a lényeg változatlan, a végén újra az online fizetéshez szükséges számsorokat próbálták megszerezni a csalók.

Korábban volt még példa arra is, hogy telefonon hívták fel a kiválasztott személyt, és szóban próbálták meg kicsikarni a lényeges adatokat.

A legfontosabb most, hogy a NAV semmilyen eljárásában se kér el ügyfelei­től banki adatokat, ezeket az információkat tehát senki ne adja meg hívta fel a figyelmet Leopold Róbert.

A pénzügyőr őrnagy hozzátette azt, az adóhivatal az adó-visszatérítések ügyében sohasem keresi meg az adófizetőket telefonon, sima e-mailben vagy SMS-ben.

A hatóság hivatalos közlése az ügyfélkapun keresztül vagy postai levélben érkezik mutatott rá a szóvivő, majd azt javasolta, bármilyen más kapcsolatfelvételi kísérlet ébresszen gyanút az adófizetőkben.

A kétségek eloszlatásának pedig az a legjobb módja, amennyiben az ügyfél felveszi a kapcsolatot a NAV-val, információ kérhető akár személyesen ügyfélszolgálatokon, akár telefonon a tájékoztatási rendszeren keresztül.

Ha valaki esetleg megadta az adatait, a tapasztalatok szerint akkor cselekszik a legkörültekintőbben, ha a pénzintézetnél nyomban letiltatja bankkártyáját.

Az idő, a gyorsaság ebben az esetben alapvető fontosságú, mondta a szóvivő.

Hozzátette, ezzel akár az anyagi veszteség is elkerülhető.

Leopold Róbert végezetül arról beszélt, hogy a NAV megteszi a szükséges lépéseket a helyzet kezeléséért. Ezek egyike a rendőrségi feljelentés.

Hasznosnak találta a cikket? Osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Forrás: www.magyarnemzet.hu