Mezőgazdaság

Vihar tett tönkre több tonna gabonát Zalában

- Hirdetés
0 SharesHírek

2018. július 12., csütörtök • 15:56 Vihar tett tönkre több tonna gabonát Zalában

-- Hirdetés

Az elmúlt hetek időjárása nem kedvezett sem a gazdáknak, sem a termelőknek, ugyanis egyéb bajok mellett a gabona is jelentős mértékben szenvedett el károsodásokat.

Megkezdődött a csaknem 30 ezer hektáron termelt búza aratása Zala megyében, a hektáronkénti átlaghozam 4,8 tonna – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Ahogyan arról már beszámolt az agrotrend.hu, a viharok jelentős károkat okoztak a szántóföldeken, így Tolna megyében is az átlagon felüli búzatermés, átlagon aluli minőséget hozott. Zala megye sem kivétel ezalól.

Vihar tett tönkre több tonna gabonát Zalában 2

A viharok jelentős károkat okoztak idén nyáron – fotó: maxpixel.net

Az őszi búza 12 százalékát aratták le, az 5 ezer hektáron termelt őszi árpa betakarítás pedig már befejeződött. Őszi árpából átlagosan 5 tonna termett hektáronként, a 100 hektáron learatott tritikálé (a termőterület megközelíti az 1460 hektárt) átlaghozama pedig 4,4 tonna hektáronként – ismertette Süle Katalin.

Hozzátette: a jobb termőhelyi adottságokkal rendelkező, intenzív technológiát alkalmazó, általában nagyobb területen gazdálkodók az őszi kalászosokból 6-8 tonna hektáronkénti átlagtermésre számítottak.

A kisebb területen, kevésbé intenzív technológiát alkalmazók kalászosokból hektáronként 4-5 tonna hozamot vártak. Sajnos a nyár eleji záporok, viharok éppen a tápanyaggal jól ellátott, magasabbra nőtt kultúrák tábláin okoztak megdőlést. Ezen okok miatt 5-5,5 tonna a várható termésátlag, repcéből pedig 2,8 tonna termésátlagra számítanak hektáronként.

Zala megyében összesen 18 059 hektáron termeltek repcét, eddig közel 14 ezer hektáron végeztek a betakarítással, a termésátlag 2,88 tonna volt.

A megyei elnök kitért arra is, hogy a gazdáknak problémát okoz a gyakori esőzés, mert akadályozza a betakarítást és a learatott termés minősége is romlik. Ugyanakkor a sok csapadéknak köszönhető, hogy szépek a napraforgó, a kukorica és a szója vetések.

A növényvédő-szeres kezelések jól sikerültek, kártevők nem mutatkoznak, egyelőre – napraforgóból, kukoricából és szójából – kiemelkedő termésmennyiség várható.

agrotrend.hu / MTI

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez