Friss időjárásjelentés

Viharos ciklon éri el Békés, és Csongrád megyét!

- Hirdetés
0 Shares

Már a tegnapi előrejelzésemben említettem, hogy viharos ciklon éri el Békés, Csongrád megye tájait, az éjféli órákat követően intenzíven erősödni is kezdett a légmozgás, ami már a reggeli órákra viharossá fokozódott, lássuk is folytatást.

A reggeli órákban már főleg Békés megyében 70-75 km/h feletti széllökéseket lehetett mérni, az erős széllökések kukákat borítottak fel és bizony vastagabb faágakat is sajnos leszaggattak, így a tűzoltóknak is akadt dolguk bőven.

Sajnos az igen viharos szél tovább erősödik, így a déli órákban a széllökések ereje már meghaladhatja akár a 80 km/h-t nagyon óvatosan a közlekedéssel, vigyázzunk nagyon magunkra, s egymásra, a viharos szél akár épületekben, villanyvezetékekben is komoly kárt tehet, egyes településeken áramkimaradásokra is fel kell készülni.

Eme, igen erős ciklon csapadékzónája egyenlőre csak északon munkálkodik ott viszont zivatarok is kipattantak, melyek az Északi-középhegység felé tartanak.

Az esti órákban már Békés, Csongrád megyét is eléri az intenzív csapadékzóna, lesznek olyan területek, ahol 20 mm-t bőven meghaladó csapadék hullik majd, zivatarokkal is számolnunk kell, de ez csak kisebb körzetekben lesz jellemező, a csütörtök esti órákra a szél már jelentősen mérséklődni fog, viszont pont akkor kezdődik meg az intenzívebb csapadékhullás, ami egészen péntek délutánig ki fog tartani.

Így az aszályos időszak után igen mozgalmas időjárásra készülhetünk, és valamint igen sok esőre mert nem mostanában hullott bizony 20 mm-t meghaladó csapadék Békés, s Csongrád megye tájain.

Sajnos már kissé megkésett ez a csapadék, mert az idei napraforgó, és kukoricatermés igen jelentős része már megsemmisült, így ennek köszönhetően jelentős drágulásokra készülhetünk a boltokban, üzletekben, és tápboltokban egyaránt.

Nyáron érdekes módon mindig elkerülte Békés megyét a csapadék, ehhez bizony köze lehet a 2018-ban hazánkba telepített jégkármérséklő rendszernek ami tett róla hogy ne kapjon megfelelő mennyiségű csapadékot Békés megye, az ország éléskamrája.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Az előrejelzést írta: Gubár András Meteorológiai szaktanácsadó

0 Shares