Friss időjárásjelentés

Viharos szél csap le Békés, és Csongrád megyére!

- Hirdetés

Legutóbb frissítve

A számításoknak megfelelően a péntek kora hajnali órákban megérkezett az igen erős hidegfront Békés, és Csongrád megye térségébe, és a csapadék sem maradt el, azonban a java még csak most jön, lássuk is, hogy milyen időjárásra számíthatunk a folytatásban.

Ahogy az elmúlt hétvége a kirándulóké volt, az előttünk álló hétvégéről ez nem mondható el.

Békés, Csongrád megye területén a mögöttünk álló éjszaka folyamán területi átlagban 5 mm eső hullott.

A hidegfront az előttünk álló órákban már el is hagyja Békés, s Csongrád megye térségét, sajnos azonban ezzel még nincsen vége a kellemetlenségeknek, a péntek délután folyamán óráról-órára erősödni kezd az északkeleti légmozgás, egyre hidegebb légtömegek érkeznek térségünkbe, pénteken 6 fok várható.

A mai napon ugyan szerepet kap a napsütés, az erősödő légmozgás miatt nem sokat javít hőérzetünkön, és bizony ritka erős szélbetörésnek lehetünk szemtanúi, elszenvedői, a péntek késő délutáni, és kora esti órákban.

A légnyomás hirtelen emelkedése viharos erejű szelet generál Békés, Csongrád megye térségében, sajnos a péntek éjszakai órákban 75 km/h-t meghaladó széllökésekkel is számolnunk kell, ami jelentős veszélyt jelenthet a közlekedőkre, ekkora erejű széllökések akár vastagabb faágakat is leszakíthatnak, de például villanyvezetékekben, tetőkben is kárt tehetnek.

Az erős északkeleti szél segítségével fagyos légtömegek áramlanak Békés, és Csongrád megye térségébe, drasztikus lehűlés következik be 24 óra alatt, péntek még a reggeli órákba 5 fokot mérhettünk, azonban a szombat hajnali órákban már -4 fok köré süllyednek a hőmérsékletek, ez közel 10 fokos hőkülönbség.

A hétvége kissé télies hangulatban telik majd, sok lesz a napsütés, ennek ellenére szombaton mindössze 1, vasárnap pedig 3 fok várható a délutáni órákban, s a szombaton még erős légmozgás miatt hőérzetünk bőven fagypont alatt alakul majd.

Vasárnapra már a légmozgás hirtelen mérséklődik, a légnyomás stabilizálódik, lassan már megnyugszik időjárásunk, hétfőtől pedig dinamikus felmelegedéssel számolhatunk, ami megviselheti a szervezetet.

A jövő hét első napjaiban Békés, és Csongrád megye szerte anticiklon alakítja majd időjárásunkat, és így újabb csapadék, front, vagy ciklon érkezésétől nem kell tartanunk, viszont jelentősen nő a ködképződési hajlam.

Összegezve nagyon kemény péntek este, és éjszaka áll előttünk szél szempontjából, így nagyon óvatosan a közlekedéssel Békés, és Csongrád megye útjain, öltözzünk rétegesen, télies hétvége áll előttünk.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Az előrejelzés főtámogatója a Békés Takarék Szövetkezet.