Friss időjárásjelentés

Viharos szél érkezik Békés, és Csongrád megyébe!

- Hirdetés

Az elmúlt 10 év legszeszélyesebb tele, s nyara áll Békés, Csongrád megye lakói mögött, a tél szinte havazás nélkül, így enyhe időjárással telt telt el, a nyár pedig nagyon későn érkezett, de időjárásunk ismét meglep bennünket, lássuk mivel.

A vasárnap folyamán még igazi, kánikulai időjárásban lehetett része Békés, s Csongrád megye lakóinak, 30 fok felett tetőztek a hőmérsékletek, és még a mai napon is a forró, kánikulai időjárás jellemzi még térségünket, bőven 30 fok feletti értékekkel, már most Békés, és Csongrád megye több pontján 34 fokot mutatnak a hőmérők.

Nem is baj ez most hiszen az elmúlt 2 hétben még átlagosan 150-200 mm eső érintette Békés, és Csongrád megye térségét, az idén rég nem látott szúnyoginvázió várható ami nem hiányzik, s hisz a szúnyogok, és kullancsok is veszélyes betegségeket terjesztenek, ami senkinek nem hiányzik, szúnyogirtásban pedig soha nem járt hazánk élen.

Hétfőn, az éjszakai órákban egy gyorsmozgású hidegfront érinti térségünket, és sajnos újabb erős fordulat következik be, 24 órán beül 10 fokot zuhannak a hőmérsékletek, és ez rendkívül megviseli még az egészséges emberi szervezetet is.

A hidegfront éjfél magasságában érkezik, megerősödik, majd már viharossá fokozódik az északi légmozgás, akár 70 km/h-t meghaladó széllökések is befuthatnak, és ez pedig nem jó hír, ekkora erejű széllökések vastagabb faágakat is leszakíthatnak, s ezzel pedig veszélyeztetik a közlekedés résztvevőit, az erős, akár viharos széllökések épületekben s villanyvezetékekben is kárt tehetnek, áramkimaradások is előfordulhatnak.

Szórványos csapadék várható, Békés, s Csongrád megyében átlagosan 3-5 mm, sajnos viszont esély van komolyabb zivatarcellák képződésére is, így kisebb körzetekben akár 20 mm-t meghaladó csapadék is hullhat, ami már nagyon nem hiányozna.

Egyes zivatarokat felhőszakadás, jégeső, viharos kifutószél kísérhet, itt jegyezném meg azt, hogy ez kisebb körzetekre lesz igaz, mivel frontról, így szórványos csapadékról van szó, lesznek Békés s Csongrád megyének olyan területei, amik szárazon maradnak s de a viharos szél mindenütt gondot okozni, főleg a kedd hajnal reggeli, délelőtti órákban.

A front gyorsan elhagyja térségünket, kedd estére már jelentősen mérséklődik a szél, s a szerdától újra dinamikus felmelegedés kezdődik Békés, Csongrád megye térségében, és további csapadék nem várható az előttünk álló 4-5 napban.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.