Friss időjárásjelentés

Visszatér-e a hőség Békés, és Csongrád megye térségébe?

- Hirdetés

A mögöttünk álló csütörtöki napon a déli órákat követően elérte hazánkat egy markáns hidegfront, s ami sajnos nagy pusztítást végzett, a légköri feltételek adottak voltak sajnos ehhez, lássuk, milyen időjárással számolhatunk a folytatásban.

Európa időjárása is rendkívül megosztott, hiszen már csütörtökön Franciaországban, s Németországban is iskolaszünetet rendeltek el a tomboló 40 fokos kánikula miatt, így nem mindenütt a nyár az “úr”.

A hazánkat elérő erős hidegfront sok helyen viharos kifutószéllel, felhőszakadásokkal, jégesővel érkezett, Borsod megyében fák dőltek az utakra, így veszélyeztetve a közlekedést, s Szabolcs megyében szupercella tombolt, több mint 70 település áramellátás nélkül maradt, több helyen fák dőltek a sínekre is Debrecen környékén.

Ez a nagy kiterjedésű vihar elérte Békés megye középső,  keleti, valamint északkeleti tájait is, s rendkívül sok helyen, így például Mezőberényben, Békésen, Gyulán, Telekgerendás, és Csorvás térségében is jégeső valamint viharos kifutószél társult a cellához, ami jelentős károkat okozott, s Csongrád megye kimaradt a “szórásból” ezúttal, de az ott élők szerintem ezt nem bánják ezt.

Péntek hajnalra megérkezett a felfrissülés is, 17 fokra ébredhettünk, ami kellemesnek mondható, s a szél ugyan élénk, de ki bánja ezt egy 37-38 fokos csütörtöki nap után.

Most kaptuk a hírt, hogy a gyulai kórházban is sajnos komoly károkat okozott a vihar a számítástechnikai rendszerben, több vizsgálat nem végezhető el, a tűzoltók a helyszínen vannak.

A hőhullám visszatéréstől nem kell ugyan tartanunk, bár azért a vasárnapi, valamint hétfői napon bőven 30 fok fölé emelkednek a hőmérsékletek, de ez “átmeneti” állapot lesz, mert kedden már egy újabb, erős hidegfront éri el hazánk, és ezzel együtt Békés, és Csongrád megye térségét.

A kedden érkező hidegfront érkezésekor is előfordulhatnak heves kísérőjelenségek, felhőszakadás, akár erős kifutószél is, és sajnos a jégeső esélye sem elhanyagolandó, számolni kell vele.

Telnek a hetek, lassan a július hónapba érünk de a szép nyári időjárás nem akar érkezni Békés, Csongrád megye térségébe, s hőhullámokat erős hidegbetörések követnek, erős viharokkal, rég volt már erre példa, és így a meteorológusoknak akad dolga bőven, és sajnos az embereknek is, a károk elhárításában.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Az előrejelzés főtámogatója a Békés Takarék Szövetkezet.