Mezőgazdaság

Zöldségbotrány: kiderült a visszahívott termékek száma

- Hirdetés

Legutóbb frissítveHírek

2018. július 13., péntek • 15:13 Zöldségbotrány: kiderült a visszahívott termékek száma

Korábban megsaccolni se lehetett, hogy hány fagyasztott zöldség került ki a forgalomból.

Mintegy 29,1 ezer tonna 2016 augusztusa és 2018 júniusa között gyártott, Magyarországon értékesített gyorsfagyasztott zöldséget és zöldségkeveréket hívott vissza a forgalomból a Greenyard vállalat – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Zöldségbotrány: kiderült a visszahívott termékek száma 2
A vállalat által gyártott termékek azonnal lekerültek az üzletek polcairól – fotó: Pinterest

A hatóság tájékoztatása szerint a ténylegesen visszagyűjtött mennyiségről – mivel a termékek egy részét azóta már felhasználták – az eljárás későbbi szakaszában várható pontos adat.

Kiemelték, hogy a cég termékeit külföldön más élelmiszerekbe is bedolgozták. A Magyarországon kívül forgalomból kivont termékek mennyiségéről a külföldi társhatóságok rendelkeznek információkkal, amelyekről a Nébih az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesül.

A Nébih július 5-én közölte, hogy fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Listeria monocytogenes baktérium lehetséges jelenléte miatt.

A hatóság tájékoztatása szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta.

A megbetegedéseket öt uniós tagállamban rögzítették:

  • Ausztriában,
  • Dániában,
  • Finnországban,
  • Svédországban
  • és az Egyesült Királyságban

A Nébih tájékoztatásához csatolt angol nyelvű jelentés szerint június 8-ig 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan.

Habár Magyarországon ilyen esetekről nincs információ, a rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt.

Az Nébih azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

Ezt követően július 6-án a Tesco azonnali hatállyal elrendelte a vállalat által gyártott, az érintett lejárati idővel rendelkező gyorsfagyasztott termékek polcról való levételét és vásárlóktól való visszahívását. Emellett Penny Market és az Aldi is bejelentette, hogy leveszik üzleteik polcairól a Greenyard Kft. által előállított fagyasztott zöldségeket.

A fertőzés tüneteiről korábbi cikkünkben olvashatnak.

agrotrend.hu / MTI

nyomtatható verzió küldés e-mailben


Csatlakozzon a beszélgetéshez