Mezőgazdaság

Zöldségbotrány: megsaccolni se lehet, hogy hány terméket kell visszahívni

- HirdetésHírek

2018. július 09., hétfő • 14:19 Zöldségbotrány: megsaccolni se lehet, hogy hány terméket kell visszahívni

-- Hirdetés

A Greenyard vállalat magyarországi készlete önmagában több ezer tonna volt, viszont az még erősen kérdéses, hogy ebből mennyi szennyeződött meg a lisztéria baktériuma által.

Nagy Attila, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese az M1 egyik műsorában adott interjút, amelyből kiderült, hogy még sok kérdés van a fagyasztott zöldségkeverék visszahívásának részleteit illetően.


A fertőzés eredetének vizsgálata a gyártó Greenyard vállalat bajai üzeméhez vezetett vissza – fotó: Alon

Nagy szerint a gyártó Greenyard vállalat magyarországi készlete önmagában több ezer tonna volt. Ebből kaptak a nagy áruházláncok, amelyek már visszahívták a zöldségeket. Elmondta azt is, a fagyasztott zöldségeknél

nagyon fontos, hogy a hőkezelési útmutatót betartsák a fogyasztók, ha ezt megtették, akkor nincs ok az aggodalomra.

A lisztéria hasmenéssel, lázzal járó influenzaszerű tüneteket okoz általában a fertőzött termék elfogyasztása után egy, vagy maximum tíz nappal. Ugyanakkor hosszabb lappangási idő is elfordul, s ilyenkor 70-80 napig nem okoz tüneteket – derült ki a beszélgetésből.

Az igazgatóhelyettese elmondása szerint Magyarországon a szennyezett termékek megbetegedést nem okoztak.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta.

Korábbi cikkünben részletesen is írtunk a betegségről.

agrotrend.hu / MTI

nyomtatható verzió küldés e-mailben


Csatlakozzon a beszélgetéshez